top of page

Testösszetétel fontossága

Pár százalék javulás az élsportban győztelmet jelenthet!

A kontakt sportokban vagy bizonyos pozícióban hasznos némi extra zsírszövet a bőr alatt, azonban minden egyes plusz kiló hátráltatja a játékos maximális teljesítményét.

A sportoló semmit sem profitál az extra zsír szövetéből a másfél órát nem meghaladó futó munkát igénylő sport mozgás esetében. A felesleges testsúly csökkenti a robbanékonyságot, a súlypontemelkedést és a mérkőzés második felére fennmaradó lábizom erejét.


Mérések

Rendszeres Inbody testkompozíció mérésekkel pontosan visszajelzést kaphatunk, hogy a sportolónak - sportágához mérten - pozitívan változott-e a testösszetétele.

A testösszetétel elemzéssel, pontosabb értékeket kaphatunk a játékos táplálkozásának és edzésének eredményességéről.


Testkompozíció

Egy 2011-es tanulmányban azt vizsgálták, hogy átlag 79 kg-os férfiaknál 2%-os - nem izomnövekedéssel járó - testtömeg emelkedés, hogyan befolyásolja a súlypontemelkedésüket és a 40 yard-os (36,6m) síkfutásukat.


Már csak 2%-os zsírtömeg emelkedés esetén 5 cm-rel csökkent a súlypontemelkedés és 0,26 mp-cel romlott a 40 yard-os síkfutás ideje.


Ezen eredmény alapján az is kijelenthető, hogy pár százalékos javulás a testkompozícióban szignifikáns javulást hozhat a játékosok teljesítményében.


Forrás: Influence of Upper-Body External Loading on Anaerobic Exercise Performance

Inacio, Mario; Dipietro, Loretta; Visek, Amanda J; Miller, Todd A

bottom of page