top of page

Táplálkozás

Updated: Dec 8, 2023

Több mint energia forrás!

Étrendtervezés

A megírt étrendeink mindig egy adott időszakra szólnak és folyamatosan változnak, mivel más célja van egy alapozásanak, egy felkészülési időszaknak és egy meccsnapnak. A személyes igényeknek megfelelően - a különböző mérések segítségével - egyénre szabjuk az étkezési tervet. Figyelembe vesszük a játékos igényeit és egy számára megvalósítható étrendet fog kapni.


Étrend tervezésnél az energia tartalom és makro tápanyagok mennyiségén túl a következőeket tartjuk a legfontosabbnak:

  • Élelmiszer forrása

  • Emésztés elősegítése

  • Több opciós étrendek

  • Cirkadián ritmus alapú étkezés

  • Jól hasznosuló, szükséges étrend-kiegészítők

Azon felül, hogy meghatározzuk a sportoló napi energia és makrotápanyag (fehérje,szénhidrát, zsír, rost) szükségletét, kivesszük az étrendjéből az összes problémás összetevőt.


A mi nézetünkben 2 típusú tápanyag létezik:

1) amik támogatják a sportoló egészségét és teljesítményét


2) amik hátráltatják a sportoló egészségét és teljesítményét


Minden egyes problémás étel feldolgozása többlet energiát és időt igényel a szervezettől, ezáltál csökken a szervezet teljesítőképessége.

Egy élsportolónak jellemzően napi 5-7x kell étkezni, nem fér bele, hogy akár 30 perccel tovább emésszen egy ételt.


„Ha tehetséges, motivált és jól edzett sportolók versenyeznek, a győzelem és a vereség közti határmezsgye keskeny. Ha mindenben egyenlők, a táplálkozás tehet különbséget győzelem és kudarc között.” /Professor Ron Maughan (2002)/

Bélrendszer

Az a játékos tudja kihozni magából a maximumot, aki könnyűnek érzi magát, egészséges és gyulladásmentes a bélrendszere.A bélrendszerben található baktériumok determinálják az emésztés minőségét is, ami fontos a tápanyagok jobb hasznosulása érdekében. A táplálkozásból adódó fáradtság érzés elkerülése kiemelten fontos, hiszen a táplálkozásnak energiát kell biztosítania számunkra, nem pedig elvennie.


Versenynap

A meccs napján szükséges az étkezést megváltoztatni, mivel a nem cél a teljesítmény növelése, csak a maximális teljesítmény leadása. Figyelembe kell venni az utazást is és ez alapján megtervezni.



bottom of page